Finhvalen i Vejle fjord 1889

© Lis Klarskov Jensens Sommer-slægt og forskning

Slægtsforsker KM beretter følgende
"I året 1889 strandede der en mægtig finhval ved Barritskov strand, som ligger ved Vejle fjord - lige ved siden af Stenhøj strand...

Så store "fisk" havde der garanteret ikke været på bordet hjemme på Hornsyld Mark hos familien Sommer, som ret tit fik "afdøde" fisk på bordet fordi Thomas [Thomas Videriksen Jensen] handlede med sådanne.


Billede: Fra Illustreret Familie-journal nr. 6, søndag den 10.02.1889/KM

Finhvalen i sin fulde størrelse

"Den var næsten 20 m lang. Halefinnen var 4 til 4½ m i bredden. Hvalen ses her udstillet på Lautrups Plads i København. Da hvalen strandede, var Thomas [Thomas Videriksen Jensen] 60 år gammel og boede lige i nærheden. Han har garanteret set den på stranden ved Barritskov."

Fisker Thomas Videriksen Jensen
"Hvor Thomas [Thomas Videriksen Jensen] fik sine fisk fra ved vi ikke. Måske gik han helt til Juelsminde eller til andre lokaliteter, hvor man bragte fisk i land. Hvis han gik helt til Juelsminde var der ca. 15 km hver vej, så hans ben må have været friske, hvad fisken måske ikke altid var, når den skulle sælges. Det der blev tilovers eller som havde fået en tanke, måtte familien spise. Hans datter, Maren, har engang fortalt sin søn Otto, at da hun var barn, bestod familiens middagsretter ret tit af fisk, fisk og atter fisk - så tit - "at hun i hvert tilfælde ikke skulle spise fisk, når hun blev voksen"."

"I Illustreret Familie-journal nr. 6, søndagen den 10de februar 1889 fortælles der, om den strandede hval. Den var 65 fod lang, og halefinnens største bredde var 14-15 fod. Lufferne var 6 fod lange. Det var en ordentlig krabat. Billederne, som er vist her, er fra dengang."


Slæbebåden "Dan" på vej til København med den døde hval på slæb
Illustreret Familie-journal nr. 6, søndagen den 10de februar 1889/KM


"Hvalen havde i længere tid skræmt både fisk og fiskere i de danske farvande. Der havde været folk, der havde skudt på den, og måske var det derfor, og på grund af indre blødninger, at den var strandet. Den store hval blev et tilløbsstykke, og da Thomas havde noget med fisk at gøre, og Barritskov strand kun lå 6-7 kilometer fra Stouby Mark, har han og hele familien, ja vel hele egnens rørlige befolkning formodentlig set det imponerende dyr. Man har nok talt om, om det nu var rigtigt, hvad der blev skrevet i Illustreret Familie-journal. Det kunne dog konstateres ved selvsyn."


Billede: Fra Illustreret Familie-journal nr. 6, søndag den 10.02.1889/KM

"Folk der dengang ikke havde andet at varetage, havde regnet ud, at en Finhval i 47 dage kunne svømme omkring jorden, og i 24 dage skal den kunne svømme fra Nord- til Sydpol". Det var en sensation - dengang som nu - at se så stort og sjældent et dyr på tæt hold. En ordentlig mundfuld!
Familie-journalens udsendte medarbejder, var oppe at gå på hvalen, mens den lå på stranden ved Barritskov. Den blev senere slæbt til København af slæbebåden "Dan", så selv københavnerne kunne få en forestilling om dens "størrelse og omtrentlige form, når dyret var ved sin fulde magt og kraft i havet". Dens farve og naturlige overflade kunne de dog ikke se, for den havde ligget for længe på stranden, så overhuden var blevet mør, og derfor var så godt som al huden blevet slidt af på slæbeturen til København."

Note:
"Vejle Fjord er åbenbart en blindgyde for finhvaler, for der kendes til fire tilfælde af strandede finhvaler i fjorden. 1923 strandede den sidst kendte, men i går den 16.06.2010 forvildede der sig igen en finhval ind i fjorden. Den er 15 meter lang og var med hjælp af redningsfolk lige ved at slippe ud af fjorden, da det var højvande, men gik igen på grund, og ligger nu og gisper på lavt vand lige nedenfor Vejle Fjord broen. Den er ret udmattet, og politiet måtte sætte en båd i vandet for at holde de nysgerrige væk, der var vadet ud til den stressede hval. Som i 1889 har der allerede været en tosse, der havde vovet sig op på ryggen af hvalen for at tage sig en ridetur. Hvalen overlever næppe, men får lov til at dø langsomt. Da det er vanskelig at slå så stort et dyr ihjel, yder man ikke aktiv dødshjælp. Når den dør vil den blive slæbt på land og transporteret til København, hvor den vil blive udstillet og senere og undersøgt. Historien fra 1889 har således gentaget sig."

Denne sides slægtsforskning er alene meddelt af slægsforsker KM
Kilder:
Hedensted kommune. Eigil Riishede, hukommelsesbank for Nebsager Lokalarkiv, tlf. 7568 7182. Lis Klarskov Jensen: Sommer-slægtens historie;  Farmors arkiv.
 

 Web: Lis Klarskov Jensen


 

 Horsens Vor Frelser Kirke. Foto: Wikipedia, Hubertus45
Horsens Vor Frelser Kirke
Se stort billede


Thomas Videriksen Jensen Sommer og hans hustru Ane Sommer sammen med deres yngste barn, Maren. Fotograferet af Kihlstrøm, København. Sandsynligvis omk. 1890. (Kilde: KM)